A fájdalomról

> Fájdalom
A fájdalomról

Mik a fájdalom tünetei?

A fájdalom ördögi körének megszakítása

Hogyan diagnosztizálják a fájdalmat?

Milyen kezelési módszerek használhatók?

Hogyan befolyálsolja a fájdalom az életét?

Mit kérdezzek kezelőorvosomtól?

GYIKA Nemzetközi Fájdalomkutató Társaság szerint “A fájdalom egy fennálló vagy lehetséges szöveti károsodással járó kellemetlen érzés vagy emocionális élmény. A fájdalom minden esetben szubjektív. Minden egyén önmaga tanulja meg a “fájdalom” szó használatát a kisgyermekkorban bekövetkezett sérülések következményeképpen”.


A fájdalom lehet heveny, szakkifejezéssel élve akut, azaz viszonylag rövid ideig tartó, és lehet idült, másként mondva krónikus, azaz hosszú ideig – bizonyos esetekben egy életen át – tartó.

Az akut fájdalom rövid ideig tart, és az oka viszonylag könnyen meghatározható. A heveny fájdalom jelzés, hogy a szervezetben kóros folyamat zajlik. A gyógyulás után a fájdalom is elmúlik.

A krónikus fájdalom spontán nem szűnik meg, súlyos lelki terhet jelent, rontja az életminőséget és a munkaképességet. A krónikus fájdalom olyan hosszantartó állapot, melyet általában valamilyen tartósan fennálló betegség okoz. Sokszor a fájdalom pontos oka sem ismert. A krónikus fájdalom esetén általában hiányoznak azok a tünetek amelyek a heveny fájdalom esetén szembetűnők, így különösen a verejtékezés, a szapora szívverés. A krónikus fájdalomban szenvedő beteg sok esetben már nem is panaszkodik.

A krónikus fájdalom:

 • meghatározhatja a beteg életvitelét, az ilyen betegek általában mozgásszegénnyé válnak,
 • depressziót, szorongást, személyiségváltozást okozhat,
 • csökkenti a munkaképességet, akadályozza a pihenést, beszűkíti a társadalmi élettért, szexuális zavarokat okozhat,
 • egyéb más betegségek forrása is lehet.

A leggyakoribb idült fájdalomforrás az ízületi betegség, a gerincsérülés, az idegrendszer károsodása (neuropátiás fájdalom) és a fejfájások különböző formái. Az idült fájdalom nem mindig betegséggóc következménye. Krónikus fájdalmat okozhat maga a daganatos betegség, és annak kezelése is (sebészeti kezelés, sugárkezelés, hormonkezelés, kemoterápia). Fájdalmat okozhat azonban az általános gyengeség, és a hosszan tartó fekvés is.

Alapelv:
Elsődlegesen az alapbetegséget kell kezelni, azonban emellett a fájdalomcsillapítás nem hanyagolható el. Amennyiben bármilyen ok miatt az alapbetegség már nem gyógyítható, (pl. életkor, a beteg állapota, a betegség előrehaladtának a foka) vagy nem kezelhető, a fájdalmat akkor is csillapítani kell.
Tartós fájdalom kimutatható ok nélkül is előfordulhat, ami arra vezethető vissza, hogy a szervezet saját fájdalomcsillapító rendszerében következik be működészavar. Ekkor beszélünk krónikus fájdalom szindrómáról. A tartós fájdalom kimutatható ok nélküli előfordulása bekövetkezhet amiatt, hogy a szervezetben keletkező morfinszerű fájdalomcsillapító hormonok (endorfinok) nem termelődnek kellő mennyiségben, ezáltal a fájdalom ingerküszöbe jelentősen csökken. Olykor a fájdalom a gyógyulást követően is fennmarad. Másoknál a fájdalomtűrő képesség gyengesége okozza a panaszokat.
A krónikus fájdalom nemcsak akkor krónikus, ha hosszú ideig tart. Az a fájdalom is idült, amely rendszeresen jelentkezik, és spontán szűnik. Oka lehet egy állandó inger pl. sérülés, betegség.
A fájdalmat gyakran osztályozzák aszerint, hogy daganatos betegség okozza-e vagy más betegség.
Bármi legyen is a fájdalom eredete, a kezelőorvos mindig segíthet a fájdalom enyhítésében, ha a fájdalom meglétéről és annak milyenségéről tájékoztatást kap! Azt ígérni, hogy a fájdalom teljes biztonsággal megszüntethető természetesen nem helyes, hiszen a fájdalom csillapíthatóságát jelentősen befolyásolja annak eredete.

A tumoros eredetű fájdalom - daganatos fájdalom
A daganatos betegség egyik nyomasztó tünete és kísérő jelensége a fájdalom. A daganatos fájdalom jelentkezésének okozója lehet:

 • a daganat nyom egy szervet, egy ideget vagy egy csontot,
 • a daganatos betegség kezelése, akár a sebészeti beavatkozás, akár a sugárterápia, akár a kemoterápia,
 • hosszan tartó változatlan testhelyzet okozta merevség,
 • nem a daganatos betegséggel összefüggő állapotok.

A daganatos betegségekkel kapcsolatos kezeletlen fájdalom szenvedést, szorongást, depressziót, és a szokásos tevékenységek végrehajtásának képtelenségét okozza.
Hála az orvostudománynak ma már a daganatos fájdalom 80%-a egyszerűen megszüntethető. Az esetek 20%-ában szükséges a különböző terápiás lehetőségek kombinálása, illetve a terápiás lehetőségek közötti hosszasabb mérlegelés. A daganatos fájdalom az esetek túlnyomó többségében sikeresen kezelhető.

A nem tumoros eredetű fájdalom
A daganatos betegségek mellett számos más krónikus betegség is okozhat idült fájdalmat, s így jelentős életminőség romlást:

 • csont- és izületi gyulladás,
 • reumás izületi megbetegedés,
 • gerincfájdalom,
 • perifériás (végtagokat érintő) keringési zavarok,
 • cukorbetegség okozta kézujj és lábujj bizsergő-égő fájdalma,
 • műtét utáni állapotok.

A fájdalomról és a fájdalom csillapításáról sok mindent meg lehet tanulni, de az orvos számára a fájdalom csak akkor felfogható realitás, ha a beteg beszámol róla, s részletesen elmondja a tapasztalatait és érzéseit.
Tehát feltétlenül számoljon be orvosának arról, ha fájdalmat érez!