Tünetek

> Gombás fertőzések
A gombás fertőzésről

Mik a gombás fertőzés tünetei?

Mi okozza a gombás fertőzéseket?

Hogyan diagnosztizálják a gombás fertőzéseket?

Milyen kezelési módszerek használhatók?

GYIKA gombás fertőzések a test különböző részein jelenhetnek meg. A fertőzött területtől függően a tünetek jelentősen különbözhetnek.

A bőr gombás fertőzései

Gombás fertőzések bárhol megjelenhetnek a bőrön: a törzsön, a lágyékban, karon és lábon, a talpon, tenyéren, a kéz-, illetve lábujjak között, az arcon, a haj alatt, a hajban, vagy a hajon.


A gomba a bőrben gyakran belülről kifelé növekszik, repedezetté teszi a bőrt, és irritációt okoz. Ezért néz ki gyakran a gombás fertőzés úgy, mint egy piros, kerek folt.

A bőr egyik leggyakoribb gombás fertőzése az úgynevezett atléta-láb, melynek orvosi neve "tinea pedis" (a láb gombás fertőzése). Nevével ellentétben ez nem olyan gombásodás, amit csak sportolók kaphatnak el. Valójában ez egy nagyon gyakori gombás fertőzés, ami általában a lábujjak között alakul ki, és rendkívül ragályos. Az atléta-láb fertőzés könnyen elkapható, ha az ember közös öltözőt, vagy akár közös törülközőt használ. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet a talpra, a lábfej oldalaira és a lábujj körmökre is. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bőr gyulladtá válik, viszketni kezd, bizonyos bőrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképződés, a bőr repedezettsége vagy hámlása észlelhető. Az atléta-láb fertőzést tovább bonyolíthatja a kellemetlen szaggal járó baktérium okozta felülfertőződés is.

A köröm gombás fertőzései

Az onychomycosis – ismertebb nevén a körömgombásodás – a gombás eredetű megbetegedések egyik leggyakoribb fajtája. Ezt a betegséget szabad szemmel látható gombák okozzák, melyek a köröm lemezén belül, illetve az alatt telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszíneződéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és nedves, meleg, fénynek kevésbé kitett helyeken fejlődik ki a betegség. A lábkörmök gombás fertőzöttsége ezért sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen jellegű elváltozása. A fertőzés az érintett körömről a szomszédos bőrterületekre (pl. a láb- és kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet. A lábkörmök gombás fertőzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipőviselést. A nagyobb területekre átterjedő fertőzés súlyos szövődmények (pl. orbánc, ekcéma) forrása lehet.

A száj és nyelőcső gombás fertőzései

A nyálkahártya leggyakoribb gombás fertőzése a szájpenész, melynek tünete a szájüreget és a nyelvet borító fehér lepedék. A fehér lepedék kifejezetten vörös és gyulladt nyálkahártyát fed el. Okozója a Candida nevezetű gomba. A szájpenész átterjedhet a torokra és a nyelőcsőbe, ahol gyulladást és fájdalmat okoz. A lakosság 20%-ánál viszont megtalálható a szájában a Candida, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna.

A belső szervek gombás fertőzései

A legtöbb belső fertőzést az Aspergillus gomba bejutása okozza. Ennek az úgynevezett "behatoló" gombának a spórái mindenhol megtalálhatók. Belélegezzük őket, és a légcsövön keresztül kerülnek a szervezetbe. Az Aspergillus gomba általi fertőzés a legyengült immunrendszerű ember számára életveszélyes lehet. Szerencsére ez a fertőzés ritkán fordul elő.
A gombaspórák belégzése számos más betegség forrása is lehet:

  • Kialakulhat asztmás megbetegedés. Ez bizonyos foglalkozási körökben pl. gazdálkodók, galambtenyésztők, sörfőzők esetében gyakrabban megfigyelhető.
  • Létrejöhet gombás csomó. Ez azoknál az embereknél fordul elő, akik olyan tüdőbetegségen estek át, mint pl. tuberkulózis (TBC), ami egy üreget alakít ki a tüdőben. Ebben az üregben a spórák egy gombás csomóvá alakulnak, ami sok esetben nem okoz problémát a betegek számára, de más betegség forrása lehet.
  • A gombák megtelepedhetnek a tüdőben. Súlyosan legyengült ellenállóképességű embereknél, a gomba megtelepedhet a tüdőben, és végül megjelenhet a vérben is, ami végzetes lehet.

A hüvely gombás fertőzései

Kis mennyiségű hüvelyi folyás normális. Némelyek esetében ez gyakrabban, másoknál ritkábban fordul elő. A menstruációs ciklus során különböző erősségű lehet a folyás. A peteérés ideje alatt (a két menstruáció között) a folyás kicsit erősebb. Körülbelül napi 5 ml egyáltalán nem szokatlan. A váladék sűrűsége szintén változik.

Kezelést a viszkető érzéssel kísért, túl erős hüvelyi folyás igényel. A problémát mindig a hüvelyi környezet egyensúlyának felborulása okozza, például baktériumok, élősködők, gombák vagy vírusok elszaporodása. Kiváltó tényező lehet még az intim betét, egészségügyi betét vagy a túl szűk szintetikus anyagból készült fehérnemű viselése által okozott irritáció is.

A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának legfőbb kiváltó okai lehetnek tehát:

  • gombák (Candida) elszaporodása,
  • baktériumok elszaporodása,
  • Chlamydia fertőzés,
  • Trichomonas fertőzés.

Candida gomba elszaporodása
A Candida gomba többféle módon kerülhet a hüvelybe: például vécépapír vagy törlőkendő által, amit korábban a végbélnyílás tisztítására használt. A bélrendszerben lévő gomba ott nem okoz problémát. Néhány nő esetében azonban a gomba pontosan a szaporodásához szükséges tápanyagokat találja meg a hüvelyben: cukrot és savat. Különösen a menstruációs ciklus második felében, terhesség alatt, fogamzásgátló szedésekor, és cukorbetegség esetén magasabb a hüvely cukortartalma.
A Candida folyás sűrű, túrószerű, fehér és szagtalan. Gyakran a szeméremajkak is irritálttá válnak: a vizelés és szexuális közösülés fájdalmat okozhat.

A baktériumok elszaporodása
A túlzott hüvelyi folyás legtöbb formáját a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulása okozza. A "flóra" a mikro-organizmusok összességét jelenti (baktériumok, gombák, stb.), amelyek a hüvelyben élnek, és normál esetben nem okoznak semmilyen problémát. Előfordulhat, hogy néhány mikroorganizmus száma hirtelen megnövekszik, és más fajokat elnyomva megbontja az egyensúlyt. Főleg a "kokkuszok", azaz a gömb alakú baktériumok felelősek ezért a jelenségért. A bakteriális folyás sűrű, szürkés-fehér folyadék, kellemetlen szaggal ('döglött hal').

Chlamydia fertőzés
A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának egyik lehetséges oka, a Chlamydia fertőzés, rendkívül veszélyes lehet. Ez szexuális úton terjedő betegség. Azonnal forduljon orvoshoz, ha óvszer nélküli szexuális kapcsolata volt, és azt követően furcsa hüvelyi folyást, belső vérzést, vagy hasi fájdalmat észlel.

Trichomonas fertőzés
A Trichomonas vaginalis egy ostoros egysejtű, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes-sárga, habos, bűzös folyás esetén kell rá gondolni. Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható.

A szexuális úton terjedő betegségek kezelésekor általában a partnert is kezelni kell!!!